Incaltamintea este probabil cel mai important aspect atunci cand pui la punct o drumetie. De exemplu, te poti imbraca mai simplu, alegand un tricou si o pereche de pantaloni scurti (in zilele calduroase), dar nu poti renunta la perechea de ghete drumetie, indiferent de conditiile meteo.
Chiar daca pare posibil, o pereche de sneakers nu va putea face fata unei zile intregi de strabatut poteci si codri. Ai nevoie de incaltaminte de munte specializata – din fericire, ATRA este alaturi de tine cu sfaturi si recomandari!
Fiind inconjurati din toate partile de codri, carari, poteci si locuri ascunse in pitorescul romanesc, trebuie sa ne ajutam oaspetii sa se pregateasca corespunzator pentru o zi plina la ATRA Doftana. Citeste in continuare pentru a afla cum alegi incaltamintea de munte perfecta!
De ce incaltaminte de munte si nu sport sau normala?
Exista motive foarte bune pentru care trebuie sa te echipezi cu incaltaminte de munte atunci cand vrei sa explorezi poteci si carari. Incaltamintea sport sau cea normala prezinta caracteristici inferioare din toate punctele de vedere, chiar si al confortului, dupa cum vei vedea in cele ce urmeaza.
Iata de ce trebuie sa ai o pereche dedicata de ghete drumetie in bagaj atunci cand vizitezi ATRA Doftana:
- Ghetele de drumetie sunt mult mai rezistente – de aici si costul lor mai ridicat. O pereche de incaltaminte pentru munte poate costa mai mult decat adidasii tai preferati. Totusi, durata de viata a acestora este extraordinara. Apoi, ghetele de drumetie rezista foarte bine pe foarte multe tipuri de teren, precum si in fata diferitor situatii – namol, apa, zapada, pietris alunecos si nu numai. O zi cu ploaie torentiala plina de noroi, pietris, alunecari si diferite tipuri de teren este o zi normala pentru o pereche buna de incaltaminte de munte.
- Ghetele de drumetie sunt mult mai rigide – mare parte din rezistenta acestora provine din modul in care ghetele dedicate drumetiilor au fost concepute. La interior, confortul predomina – totusi, la exterior si intre straturi se pune accentul pe rigiditate. Partea superioara a ghetei (deasupra talpii intermediare) este atat rigida pentru fixarea si asigurarea gleznei.
- Ghetele de drumetie imbunatatesc semnificativ siguranta – am mentionat faptul ca glezna, datorita rigiditatii ghetei, este tinuta fix. Acest aspect este incredibil de important. Principalul motiv pentru care trebuie sa ai incaltaminte de munte consta in siguranta oferita. Entorsele sau luxatiile de glezna devin aproape imposibile daca ai o pereche de calitate superioara si ai legat sireturile in mod corespunzator (anume, indeajuns de strans).
- Ghetele de drumetie prezinta o talpa antiderapanta – talpa unei perechi de ghete de drumetie este considerata de multi adepti ai potecilor agresiva. Pe scurt, aceasta este conceputa special pentru a sta locului, indiferent de tipul de suprafata pe care te afli. Comparativ, talpa unui pantof sport este deseori neteda, fiind astfel susceptibila alunecarilor – in orice anotimp si pe orice suprafata.
Este mult mai confortabil sa petreci o zi intreaga pe munte intr-o pereche de ghete de drumetie decat in adidasii tai preferati. Acest tip de incaltaminte este conceput in baza standardelor de confort si siguranta cand vine vorba de terenul accidentat si de intemperii.
Cum alegi cele mai bune ghete de drumetie de dama si barbati?
Atunci cand se pune problema alegerii celor mai bune ghete de drumetie, trebuie sa iei in calcul mai mult decat preferintele personale. Evident, durata drumetiei, greutatea carata, precum si conditiile meteorologice si de suprafata sunt esentiale.
Pentru inceput, trebuie sa alegi tipul potrivit de ghete drumetie – fie acestea pentru barbati sau de dama, constructia va fi aceeasi.
Care sunt cele trei tipuri de pantofi drumetie?
In general, exista ghete de drumetie normale, ghete de drumetie de zi si incaltaminte de munte pentru excursii. Tipul este influentat de durata drumetiei, precum si de greutatea pe care utilizatorul o are in spate. Ghetele pentru excursii de mai multe zile, de exemplu, prezinta sustinere suplimentara la nivelul talpii, precum si un design cu un nivel crescut de confort.
- Ghetele de drumetie normale prezinta un design similar cu cel al adidasilor. Sunt caracterizati ca si low-cut, facandu-se referire la inaltimea gulerului, aceasta fiind una minima. Talpa intermediara a acestor ghete de drumetie (pentru barbati si femei) este flexibila. Aceste ghete sunt ideale pentru drumetiile scurte, dar in special fara bagaj mult. O plimbare prin padurile din imprejurimile hotel boutique-ului nostru va fi una extrem de placuta in astfel de ghete.
- Ghetele de drumetie de zi prezinta un guler de inaltime medie sau inalta, oferind astfel sustinere gleznei. Sunt recomandate pentru drumetiile din timpul zilei insotite de un ghiozdan nu prea incarcat. In general, acest tip de incaltaminte este considerat rezistent si sigur, dar nu pentru persoanele care merg in drumetii si excursii frecvent. In timp ce ghetele de drumetie normale sunt bune in cazul plimbarilor de zi, aceste ghete trebuie tinute la indemana daca pleci in drumetii cu prietenii/familia de 1-2 ori pe luna.
- Ghetele de drumetie pentru excursii sunt destinate persoanelor pentru care o drumetie inseamna cateva zile de mers prin codri, poate chiar de dormit intr-un cort in salbaticia Romaniei. Acesti pantofi de drumetie (de dama sau de barbati, indiferent de tip) prezinta un guler inalt si rezistent care ofera sustinere a gleznei la cel mai inalt nivel. Ghetele de calitate superioara vin cu un guler care se termina chiar deasupra gleznei, aceasta fiind fixata si in siguranta in permanenta. Talpa intermediara este totodata mult mai rigida. Acest aspect permite drumetilor inraiti sa se abata de la poteca/carare pentru o adevarata aventura.
Un alt aspect important cand vine vorba de ghete de drumetie este resporabilitatea. Aceasta trebuie garantata pentru a spori confortul utilizatorului. Intr-adevar, ghetele de drumetie normale pot omite acest lucru, data fiind frecventa lor de utilizare.
Totusi, celelalte doua tipuri de ghete trebuie sa exceleze din acest punct de vedere. O jumatate de zi de mers sub soare intr-o pereche de ghete drumetie care au 0% respirabilitate se va dovedi un adevarat chin pentru utilizator.
Cum te descurci cu zilele de drumetie ploioase? Alege ghete de munte impermeabile!
Apa si umiditatea sunt inamicii confortului. Apoi, cand vine vorba de o drumetie in adevaratul sens al cuvantului, terenul umed poate deveni si el o problema care trebuie neaparat gestionata. Astfel, din acest punct de vedere, trebuie sa iei in calcul impermeabilitatea, talpa antiderapanta, precum si compatibilitatea cu crampoane sau coltari.
Aceste trei aspecte iti vor garanta o drumetie placuta chiar si in conditii de ploaie, eventual chiar si daca esti nevoit sa treci printr-un parau sau mult prea multe baltoace.
- Ghete de munte impermeabile – acestea prezinta un set de membrane impermeabile aflate in partea superioara a ghetei. Membranele previn complet infiltrarea apei in incaltaminte, mentinand interiorul acesteia complet uscat. Pentru a facilita montarea acestei membrane, producatorii renunta la cunoscuta plasa de aeririse. Prin urmare, nivelul de respirabilitate in cazul unei perechi de ghete de munte impermeabile (atat pentru barbati, cat si pentru femei) este redus, deseori drastic. Totusi, daca alaturi aceste ghete unei pereche de sosete speciale, care previne formarea de umiditate in interior, piciorul tau se va mentine uscat in permanenta (se reduce astfel si riscul de a forma bataturi).
- Ghete cu talpa antiderapanta – orice tip de gheata pentru drumetie sau excursii va prezenta si o talpa antiderapanta. Chiar si atunci cand alegi ghete dama de munte impermeabile si vrei un design mai placut (in culori aprinse), nu trebuie sa sacrifici acest aspect. Pe langa gulerul inalt, talpa antiderapanta este cea care iti mentine piciorul fix si in siguranta.
- Ghete compatibile cu crampoane/coltari – atunci cand atingi nivelul de expert in drumetii, vei cauta experienta mai interesante, poate chiar mai periculoase. Din fericire, imprejurimile ATRA sunt ideale pentru acesti experti. Totusi, ideale pentru o astfel de experienta trebuie sa fie si ghetele lor. Pentru terenul incredibil de accidentat, implicit pentru zonele care nu fac parte din ruta unei poteci sau carari, ai nevoie de crampoane – acestea sunt recomandate cu precadere pentru persoanele care practica alpinismul. Totusi, crampoanele sunt incredibil de utile in drumetiile din timpul iernii, avand rol decisiv in stabilitatea pe zapada si gheata.
In general, impermeabilitatea si talpa antiderapanta sunt de ajuns pentru zilele ploioase. Aceste caracteristici asigura confortul si mersul relaxat chiar si pe suprafetele alunecoase si/sau pline de namol.
Cum te pregatesti pentru drumetiile de iarna? Alege bocanci de drumetie!
In timpul iernii, pasionatii de excursii montane si drumetii trebuie sa aiba in vedere temperaturile reduse, depunerile de zapada, dar si gheata care se poate forma pe anumite suprafete. Astfel, se pune problema achizitionarii de bocanci de drumetie.
Mai exact, bocancii sunt cel de-al treilea tip de ghete de drumetie – anume cu guler inalt, cu talpa antiderapanta, compatibilitate cu crampon, precum si captuseala. Desigur, tot trebuie sa fii atent, pentru a cumpara un model conceput special pentru iarna.
Desi aspectul va fi similar, prezenta captuselii va da de gol, de regula, un model care iti va tine de cald atunci cand esti inconjurat de zapada. Ghetele normale pentru excursii pot fi de ajuns toamna si la inceputul iernii, dar nu si atunci cand temperaturile scad prea mult sau cand deja a inceput sa ninga.
Un relativ dezavantaj al bocancilor de drumetie consta in faptul ca nu prea exista diferente intre perechile de bocanci de drumetii pentru dama si bocanii de drumetie pentru barbati. Pe scurt, culorile disponibile nu sunt variate, acest tip de incaltaminte fiind deseori unisex.
Astfel, pe timp de iarna, asigura-te ca beneficiezi de urmatoarele – impermeabilitate, guler inalt care fixeaza glezna si tine zapda la distanta, talpa antiderapanta, precum si izolarea de tip termic (pe langa captuseala de rigoare).
Atunci cand alegi astfel de bocanci pentru drumetie, trebuie sa fii pregatit pentru greutatea acestora, care poate fi sensibil mai mare decat in cazul modelelor de vara.
Cum alegi ghete de drumetie pentru copii?
Drumetiile si, in general, plimbarile in natura sunt un lucru special de care ar trebui sa se bucure toata lumea – cu mic, cu mare. Astfel, nu ii poti tine pe cei mici la distanta atunci cand vii in vizita la ATRA si doresti sa descoperi potecile din jurul Raului Doftana.
Trebuie sa le cumperi ghete de drumetie pentru copii si sa-i pregatesti pentru cateva ori de explorat minunile naturii!
De departe cele mai importante aspecte sunt siguranta si confortul. Cel mic trebuie sa fie in completa siguranta, chiar si pe teren semi-accidentat. Apoi, cand vine vorba de confort, trebuie sa te asiguri ca ghetele sunt intr-atat de confortabile incat sa previna disconfortul, implicit plansul si posibila anulare a drumetiei.
Nu uita ca, in unele cazuri, disconfortul celui mic se va traduce prin bagaj aditional pentru unul din parinti. In cazul unei drumetii de toamna sau iarna, pe langa greutatea copilului, vei mai avea de-a face si cu cateva kilograme in plus – ale ghetelor.
Astfel, bocancii de drumetie pentru copii trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:
- Guler inalt pentru potecile dificile, cu teren accidentat. Guler mic pentru potecile usoare, tip carari, batute de timp si de vreme – adica netede.
- Incaltaminte de munte pentru copii cu plasa de aerisire pe timp de vara sau evident, cu izolare termica si captuseala pe timp de iarna.
- Ghete cu masura potrivita, care sa permita posibilitatea de echipare a unei perechi de sosete mai groase, daca este nevoie, insa nu atat de mari incat sa nu tina piciorul fix pe durata mersului.
- Ghete cu talpa antiderapanta de calitate superioara. Cei mici au nevoie de mai multa stabilitate, evident.
Cum pui la punct o drumetie exceptionala la ATRA?
O drumetie exceptionala la ATRA are ca rezultat privelistea asupra vaii de pe Varful Secaria. De pe acesta poti vedea satele Secaria, Tesila, Traisteni, precum si Varful Comarnic, raul Doftana, dar si Lacul Paltinu.
Iata cum arata planul unei drumetii la ATRA:
- Ajungi la ATRA, te cazezi, despachetezi si te relaxezi putin in camera.
- Te bucuri de terasa sau de preparatele apetisante din restaurantul nostru gourmet.
- Dupa masa, este timpul de plimbare, pentru a porni digestia.
- Drumetia incepe astfel – cu un drum de 16 minute cu masina care te va duce pe partea opusa a muntelui.
- Vei trece astfel si prin Tesila si Traisteni, pentru a vedea ce inseamna romanescul local.
- Dupa ce ajungi la baza muntelui, este timpul sa renunti la masina si sa pui ghetele de drumetie la treaba.
- Strabaterea muntelui pana in varf nu este dificila, conform altor drumeti. Singura parte dificila este, desigur, finalul drumetiei.
- Vei urca aproximativ 200 de metri pentru a ajunge pe Varful Secaria (1149 m).
- Date fiind diferenta mica de altitudine si nivelul redus de dificultate al potecii, drumul catre Varful Secaria poate fi parcurs atat de adulti, cat si de copii. Desigur, ai nevoie de incaltaminte de munte in aceasta zona!
Daca nu esti fan al drumetiilor, nu te ingrijora – ATRA tine plictiseala departe cu ajutorul celor mai variate experiente si activitati in Valea Doftanei. Iti putem pune la dispozitie biciclete montante pentru o sesiune de drumetie mai putin obositoare, precum si echipamente pentru diferite sporturi de apa – SUP si caiac, printre altele.
Desigur, stim prea bine ca activitatea fizica intensa nu este pentru toata lumea. Daca vizitezi ATRA pentru a-ti gasi oaza de relaxare departe de capitala, orangeria noastra te asteapta. Pe timp de iarna, te poti scufunda si intr-un ciubar care va schimba complet modul in care percepi acest anotimp si temperaturile scazute!