Ciubar ▷ Ce este si cum sa te bucuri de experienta completa!

In ultimii ani, o noua modalitate de relaxare a fost introdusa de catre proprietarii pensiunilor si hotelurilor. Iar acest lucru nu poate fi decat un avantaj pentru turisti!

Cu siguranta ai vazut poze cu oameni care stau intr-un ciubar de lemn, bucurandu-se de natura si de aer curat, copaci, pasari, apusuri de soare si cerul instelat.

Gandeste-te la o escapada intr-un weekend de iarna, pe care sa o petreci intr-o cada cu apa calda. Ce poate fi mai placut decat sa fii afara in frig si totusi sa te bucuri de caldura apei. Iar acest timp poate fi si mai placut daca esti alaturi de cei dragi, adica de familie si prieteni.

Acesta este motivul pentru care MIRA, resort din Valea Doftanei, este destinatia ideala pentru a va aduna impreuna atunci cand timpul va permite.

Situata pe malul lacului Paltinu, MIRA este un loc intim in care serile petrecute in aer liber, ascultand sunetele naturii si privind cerul sunt cele mai placute.

Dar stii cum te poti relaxa la MIRA?

Pentru ca aceasta locatie pune foarte mare accent pe fericirea oaspetilor sai, aici gasesti un ciubar care te va ghida catre relaxarea totala. Uita de griji, e-mailuri, telefoane si orice problema ai avea, facand baie intr-un ciubar din lemn! Si daca vizitezi Valea Doftanei in sezonul rece, baia intr-un ciubar iarna poate fi o experienta inedita.

Dupa o zi plina, in care ai fost in drumetii prin padurile seculare, fa focul si incalzeste apa din ciubar. Alaturi de cei dragi, stand la taclale, bucura-te de aerul curat, sorbind dintr-un pahar cu vin, creand amintiri minunate!

Ce este un ciubar?

Ciubarul este un „cazan” de mari dimensiuni, folosit pentru baie si relaxare. De regula, apa din ciubar este incalzita cu ajutorul unei sobe, iar materialul standard folosit la fabricarea ciubarului este lemnul de esenta tare.

Ciubar - Atra Doftana - Resort Mira

Poate nu iti vine sa crezi, insa obiceiul oamenilor de a se spala si imbaia a aparut relativ tarziu.

Acest obicei a fost preluat de la japonezi care folosesc bai din lemn, asemenatoare cu ciubarul, de sute, daca nu chiar mii de ani. Baile se numesc „ofuros” si sunt realizate manual din lemn. Apoi, aceste cazi au fost preluate si adaptate de catre oamenii din toata lumea, ramasite ale unor ciubare din lemn fiind gasite chiar si in castelele medievale.

Tipuri de ciubar

In ziua de azi ciubarul de lemn este realizat dintr-un lemn de esenta tare, la care este adaugata o soba. Aceasta soba, prin intermediul unui sistem care distribuie caldura, incalzeste apa, dar o si pastreaza calda mai mult timp.

Evident ca exista ciubare care vin si fara sistemul de incalzire, insa soba este un accesoriu esential pentru a crea si mentine o atmosfera relaxanta, mai ales atunci cand faci baie iarna, cand temperaturile sunt scazute.

De asemenea, exista mai multe tipuri de ciubar, insa cele mai populare sunt cele fabricate complet din lemn si cele din fibra de sticla.

Ciubarul din fibra de sticla poate fi descris ca o combinatie intre traditional si modern. Pentru a pastra nota traditionala exteriorul acestuia este imbracat in lemn. Materialele folosite sunt intotdeauna de cea mai buna calitate.

Avantajul pe care un ciubar din fibra de sticla il ofera este usurinta cu care poate fi utilizat si intretinut, acesta fiind mult mai usor de curatat in comparatie cu un ciubar de lemn.

In trecut nu exista fibra de sticla, prin urmare erau utilizate doar cazi din lemn. In plus, nu exista nici un sistem care sa incalzeasca apa din interior, in timp ce te afli in cada. Acum te poti bucura de apa calda si o poti mentine asa cat timp iti doresti! Minunat, nu-i asa?

Frumusetea simpla si designul traditional, combinate cu adancimea neobisnuita pentru o cada, ofera oamenilor o experienta placuta, pe care isi doresc sa o repete si in viitor.

Sentimentul pe care imbaiatul in apa calda al unui ciubar din fibra de sticla sau lemn ti-l ofera, mai ales in timpul iernii, cand temperaturile sunt scazute, este ceva unic.

Contrastul dintre cald si rece creeaza o senzatie incantatoare pentru corp, care, de asemenea, aduce si mai multe beneficii pentru sanatate.

Stiai ca poti pune si sare in apa din ciubar?

Facand baie intr-un ciubar cu apa sarata vei avea o piele curata, deoarece o baie sarata detoxifica si exfoliaza usor pielea. Mineralele din saruri subt absorbite prin piele si imbunatatesc sistemul nervos, care la randul sau ajuta la ameliorarea durerilor muscalare si articulare.

Stand intr-un ciubar cu apa sarata iti vei calma mintea, deoarece sarurile au proprietatea de a relaxa, mai ales atunci cand stresul face parte din viata ta de zi cu zi.

Cum faci focul pentru a incalzi un ciubar?

Inainte de a face focul, asigura-te ca ai umplut ciubarul de lemn cu apa proaspata pana la nivelul optim.

Atunci cand faci focul, foloseste doar lemn uscate, deoarece cele ude se for aprinde greu si nu vor degaja foarte multe caldura.

Lemnele trebuie sa fie taiate in aschii subtiri atunci cand aprinzi focul, apoi poti adauga si lemne mai mari, busteni ce au fost sparti in sferturi sau jumatati.

Atentie, nu pune pe foc altceva decat lemn, deoarece risti sa strici sistemul de incalzire!

Ciubar - Atra Doftana - Resort Mira

Aprinderea unui foc pentru a incalzi apa dintr-un ciubar de fibra de sticla, poate fi o provocare daca nu ai mai facut asta, insa exista doua metode care iti vor usura  misiunea:

  • Metoda traditionala, piramida;
  • Metoda jenga.

Pentru ambele metode vei avea nevoie de un arzator sau chibrituri si lemne de foc.

Metoda traditionala, in care lemnele sunt asezate in forma de piramida

Aseaza aschiile intr-o gramajoara, iar in jurul ei formeaza o piramida din bucatile mai mari de lemn, insa lasa spatii libere pentru ca aerul sa poata circula. Folosind arzatorul da foc aschiilor. Focul se va extinde de la acestea spre celelalte lemne in cel mai scurt timp.

Dupa ce focul s-a aprins, inchide usa sobei ciubarului. Focul va incalzi treptata cada, fara a produce cantitati mari de fum.

Poti regla intensitatea focului adaugand sau scotand lemne de pe foc, dupa cum este necesar pentru a incalzi apa.

Metoda jenga de a aprinde un foc

Acesta metoda necesita putin mai multa atentie din partea ta decat metoda anterioara.

La fel ca la metoda piramidei, formeaza o gramajoara din aschii si de-o parte si de alta aseaza bucati mari de lemn. Continua sa pui peste lemne, astfel incar sa formezi un turn. Asigura-te ca lasi spatii libere pentru ca aerul sa poata circula.

Dupa cum poti vedea, aprinderea unui foc nu este atat de dificila. Este o sarcina simpla pe care trebuie sa o faci inainte de relaxare!

Care este temperatura ideala pentru apa dintr-un ciubar?

Cand incalzesti apa dintr-un ciubar lemn, ideala ar fi o temperatura de 36°C și 38°C. Temperaturile de peste 40°C devin daunatoare pentru corp, asa ca opteaza pentru temperaturi mai mici.

Cand ai ajuns la temperatura ideala, nu mai trebuie sa adaugi busteni. Asigura-te ca inchizi orificiile de aerisire ala incalzitorului inainte de a utiliza ciubarul de lemn.

De asemenea, daca in ciubar este prea multa apa, nu ezita sa mai scurgi din ea pentru a ajunge la cantitatea ideala.

Cum sa mentii temperatura constanta a apei din ciubar?

Daca ciubarul este utilizat pentru perioade mai lungi de timp, temperatura apei poate scadea usor. O modalitate buna de a mentine caldura cazii este sa pui niste busteni mai mari de lemn tare in soba, astfel lemnul tare va arde mai mult timp. Asigura-te ca orificiile de ventilatie sunt deschise pentru a mentine focul lent si constant datorita fluxului bun de aer.

Cand poti face baie intr-un ciubar?

In general, aceste bai pot fi facute pe tot parcursul anului, fie ca este o seara de vara sau o dupa-amiaza racoroasa de iarna. Ele sunt o varianta ecologica a piscinelor mari, deoarece necesita mai putina apa.  

Cum spuneam si mai sus, baile in ciubar pe timpul iernii sunt o experienta minunata, pe care nu ti-ai dori sa o ratezi. Iar daca te afli la un resort dintr-o zona montana, care ofera aceasta facilitate, cu atat mai mult ai toate motivele sa iti oferi un moment de relaxare intr-un ciubar cu apa sarata.

De ce sa intri intr-un ciubar iarna?

Stiai ca baile calde intr-un ciubar pot fi bune pentru sanatatea ta?

Da, baile cu apa calda, in special cele in care au fost adaugate saruri, sunt extrem de bune pentru sanatate fizica, cat si pentru cea mentala. Continua sa citesti si descopera cateva dintre beneficiile imbaierii intr-un ciubar de lemn!

Ciubar - Atra Doftana - Resort Mira

Reduce stresul

Inul dintre cele mai evidente beneficii ale unui ciubar de lemn este ca apa fierbinte din acesta te poate relaxa. Efectul calmant al unui ciubar poate ajuta la reducerea tensiunii din corp, dar si a tensiunii emotionale.

Apa calda, aerul curat, o muzica relaxanta si o lumina difuza pe fundal si vei uita de probleme vietii cotidiene in cel mai scurt timp.

Esti gata sa te eliberezi de griji?

Alina durerile

In timpul sezonului rece, foarte multa lume se confrunta cu diferite dureri. Baia intr-un ciubar, iarna, poate ameliora anumite tipuri de durere, precum cele musculare, deoarece apa calda si sarata are efecte calmante, relaxand muschii si articulatiile, dar si tendoanele tensionate.

Curata pielea

Baile calde pot imbunatati si aspectul pielii. Atunci cand corpul se incalzeste, porii se deschid si elimina diverse toxine ce se acumuleaza in timp. Facand baie intr-un ciubar, obtii beneficii asemanatoarea cu cele oferite de saune.

Relaxeaza-te in timp ce pielea ta devine mai sanatoasa si frumoasa!

Somn imbunatatit

Baile calde, inainte de culcare, sunt cunoscute pentru efectele benefice asupra somnului.

Simpla relaxare obtinuta in urma unei bai intr-un ciubar lemn cu apa calda este suficienta pentru a te ajuta sa ai un somn adanc si linistit.

Ce ar trebui sa stii inainte de a intra intr-un ciubar lemn cu apa calda?

Iata cateva sfaturi pentru a te putea bucura de beneficiile unui ciubar, fara probleme:

  • Asigura-te ca nu intri in ciubar imediat dupa ce ai mancat. Scaldatul imediat dupa masa intarzie digestia, ceea ce poate provoca dureri.
  • Un pahar de vin este perfect pentru a fi savurat in timp ce stai intr-un ciubar cu apa fierbinte, insa ai grija sa nu depasesti aceasta cantitate. Atunci cand stai in apa calda, corpul incepe sa se deshidrateze, iar alcoolul actioneaza si el in acelasi mod. Combinandu-le, s-ar putea sa fie prea mult pentru corpul tau. Asigura-te ca bei alcool responsabil si ca te hidratezi constant.
  • Temperatura ideala a apei dintr-un ciubar lemn este de 36–38 grade Celsius. Stand prea mult timp in apa calda s-ar putea sa te supraincalzeasca. Ideal ar fi sa stai 15-30 minute o data, sa iei o pauza in care corpul sa isi regleze temperatura, apoi sa revii in ciubar.

Asadar, scopul unui ciubar este de a-ti oferi un moment de relaxare, atat singur, cat si alaturi de cei dragi. Gandeste-te ce petreci pot fi date atunci cand ai ca principala activitate baia intr-un ciubar din lemn.

Ciubarul poate fi un moment de socializare, un spatiu in care tu, copii, sotul, sotia sau prietenii va oferiti timpul necesar pentru a povesti si pentru a recapitula aventurile zilei, cum ar fi plimbarile, saniusul, plimbarea cu trasura trasa de cai si alte activitati cu care v-ati petrecut timpul.

Iesi din monotonia orasului, cazandu-te la resort MIRA din Valea Doftanei. Bucura-te de natura, aer curat, peisaje de poveste si timp de calitate petrecut alaturi de familie sau prieteni!

Cum ar fi sa renunti la hainele groase si sa ramai in costum de baie atunci cand afara temperaturile sunt sub 0 grade. Rasfata-te intr-un ciubar cu apa fierbinte, incalzit la foc de lemne.

Asa cum spun turistii: „Nimic nu este mai bun decat timpul petrecut intr-un ciubar de lemn atunci cand afara este frig!”

Aer curat, locatie primitoare, relaxare garantata!

Descopera
Atra

Simte, gusta si respira Valea Doftanei pe deplin alaturi de boutique hotel ATRA 

Articole asemanatoare: