Ar trebui sa alegi Valea Doftanei? Iata de ce aceasta nu este o intrebare!

Valea Doftanei devine o locatie din ce in ce mai cautata atat de romani, cat si de straini. Acest lucru se datoreaza, in principal, frumusetii traditionale, dupa cum s-ar spune, a intregii zone. Pentru romanii generatiilor trecute, valea raului Doftana este o plimbare ca la tara – codri, campii, valea raului, precum si Lacul Paltinu contribuie acestui sentiment de altadata.

Pentru generatiile noi, Valea Doftanei este oportunitatea perfecta de a redescoperi natura si frumusetile Romaniei – prin intermediul unui simplu drum de 60/90 minute cu masina din Bucuresti. Valea in sine prezinta atat activitati traditionale, cat si activitati moderne – mountain biking, drumetii, off road, calatorii cu ATV-ul si plimbari cu caiacul pe Lacul Paltinu.

Astfel, este de la sine inteles de ce ai vrea sa pui la punct o excursie de vis in aceasta locatie – un lucru deloc usor de realizat. Precum in cazul multor alte locatii din Romania, secretele Vaii Doftanei sunt bine pazite. Din fericire, ATRA Doftana isi are „casa” aici de mai bine de 10 ani, timp in care a reusit sa descopere tainele vaii, dar mai ales sa imblanzeasca natura fara a o pata cu pigmenti urbani si zgomot infernal.

In cele ce urmeaza, vei afla tot ce trebuie sa stii despre Valea Doftanei – mai exact toate detaliile si informatiile necesare organizarii unei excursii sau unui weekend escape de neuitat!

Ce trebuie sa stii despre comuna Valea Doftanei?

comuna Valea Doftanei
Comuna Valea Doftanei este locul ideal de relaxare atat pentru cei mici, cat si pentru blanosi.

Comuna Valea Doftanei avea initial numele de Tesila. Astazi, acesta este cunoscut ca unul dintre cele doua sate care formeaza comuna aflata in Muntenia, judetul Prahova.

Dupa cum probabil deja stii, numele comunei este imprumutat de la raul Doftana care trece prin mijlocul acesteia. Raul isi are sursa in muntii Baiului din Pasul Predelus si are o lungime de peste 50 km – dintre acestia, 30 km trec prin comuna.

Raul Doftana se termina cu o priveliste care trebuie neaparat experimentata – Lacul Doftana (atat lacul de acumulare Paltinu, cat si barajul cu acelasi nume).

Comuna are o suprafata totala de aproximativ 290 de kilometri patrati si in jur de 6.162 locuitori (conform recensamantului din 2011).

Traisteni si Tesila Valea Doftanei – Cele doua sate care formeaza comuna

Inainte de Valea Doftanei exista doar comuna cu numele de Tesila. Aceasta includea satul cu acelasi nume, precum si satele Negrasul, Prislopul si Trestieni (Traistenii de astazi). Desigur, raul Doftana era exploatat chiar si atunci, in perioada interbelica.

Astfel, puteau fi gasite de-a lungul raului 7 mori, 4 pive, 11 fierastraie, precum si o darsta.

Multe schimbari s-au produs in perioada interbelica, dar rezultatul a fost unul singur – cel la care cu totii suntem martori astazi, dupa cum s-ar spune. Mai exact, comunele Traisteni si Tesila au fost unite in 1968, formand o singura comuna – Valea Doftanei.

Din punct de vedere istoric, exista cateva monumente la care ar trebui sa ajungi:

  • Satul Tesila adaposteste doua case din anii 1920 – dupa cum vei vedea, fiecare casa Valea Doftanei este pur romaneasca;
  • Comuna include si un ansamblu rural de la sfarsitul secolului 19;
  • Gospodaria de oier „Frusina Rosca” de la sfarsitul secolului 19;
  • Un ansamblu traditional compus din casa si saivan, grajd, fanar si bucatarie de vara;
  • Casele monument Constantin Bran, Ion Pochisna, Ibrian GH. Pompiliu, Maria Carstea si Luxandra Neagu;
  • Ruinele bisericii „Sfinii Voievozi” de la mijlocul secolului 19.

Desigur, lasand istoria la o parte, intrebarea importanta pentru orice roman care a fost sufocat prea mult de mediul urban este urmatoarea – este Valea Doftanei de vizitat?

Ce faci pe Valea Doftanei odata ce ai ajuns aici?

ce faci pe Valea Doftanei

Ce faci pe Valea Doftanei mai exact? Raspunsul ar putea fi un roman.

De unde sa incepem?

Nu exista un punct fix de start deoarece, practic, poti fugi in orice directie dupa ce ajungi pe Valea Doftanei si sa gasesti ceva care te va impresiona. Exista numeroase obiective turistice in Valea Doftanei care asteapta sa fie descoperite. Astfel, la intrebarea „ce faci pe Valea Doftanei” nu iti putem oferi un raspuns concret – poti face orice doresti!

Iti punem spune, totusi, ce ar trebui sa vizitezi sau cel putin sa iei in calcul si poate sa adaugi itinerariului tau.

Masive muntoase cat vezi cu ochii!

De-o parte si de alta a vaii se afla masive muntoase. Chiar daca acestea sunt mai pronuntate in nord, spre Brasov, valea raului in sine este incoronata in permanenta de munti, dealuri si maguri.

  • La nord pot fi observate masivele muntoase Orjogoaia, Cucioaia, Radela, Baiu Mare si Mic, Unghia Mare si Mica si Zanoaga;
  • La miazazi pot fi observate masivele Negrasul, Secara, Cioparceni, Carabanu, Varfu Mare, Craitele, Rusul, Lacurile, Floreiul si Prislopul.
  • Spre sud, Valea Doftanei este pazita de maguri de o frumusete extraordinara – Galmeia, Galma Secariei si Galma Craitei.

Trasee montane Valea Doftanei – Zona are multe de oferit celor care iubesc natura!

trasee montane Valea Doftanei

Descopera trasee montane Valea Doftanei – la pas, cu bicicleta, sau chiar si cu ATV-ul!

Evident, masivele muntoase mentionate anterior nu trebuie doar privite, dupa cum s-ar spune. Pentru cei dornici de putina adrenalina, se poate incerca oricand explorarea acestora – fie la pas, cu bicicleta, ATV-ul sau cu masina, dupa preferinte.

Desigur, inraitii acestor trasee montane din Valea Doftanei recomanda calatoriile la pas sau cu bicicleta, pentru a te bucura de tot ce are natura de oferit.

Conform celor care au incercat traseele si potecile de pe Valea Doftanei, aceasta nu se compara cu diversele trasee montane cu dificultate ridicata ce pot fi parcurse in alte zone muntoase ale tarii. Totusi, este clar ca, in acest caz, conteaza mai mult expunerea la natura, mai ales atunci cand aceasta este la doar 60-90 de minute de Capitala.

Mocanita Valea Doftanei – Oportunitatea de a observa istoria!

mocanita-Valea-Doftanei

Valea Doftanei iti ofera si posibilitatea de a vedea mocanita, inclusiv un pod din piatra istoric care adapostea, in trecut, linia de cale ferata dedicata mocanitei care vine din zona Traisteni-Tesila Valea Doftanei.
Calea ferata parcursa de mocanita Valea Doftanei leaga Campina de Telega si prezinta doua poduri metalice – unul poate fi observat peste raul Prahova si celalalt peste raul Doftana. Nu ai nevoie de un ghid turistic pentru a explora aceasta parte a istoriei cailor ferate din Romania, dupa cum s-ar spune.

Evident, nu trebuie sa uitam de Lacul Paltinu si, in mare, de intregul rau Doftana – sursa de apa proaspata, limpede, ideala pentru sporturi acvatice si nu numai! Totusi, mai multe despre acestea poti afla prin intermediul ATRA Doftana – singura unitate de cazare Valea Doftanei de care ai nevoie pentru a exploata la maximum aceasta zona umpluta pana la refuz de natura!

Descopera padurile virgine ale Romaniei – Strabate Rezervatia Glodeasa!

Aflata in comuna Valea Doftanei, Rezervatia Glodeasa adaposteste una dintre putinele paduri virgine ale Romaniei, cu o suprafata de peste 500 de hectare. Explorarea acestei rezervatii te va ridica la altitudini de 7-800 de metri, acolo unde te asteapta arbori care sunt pe acest pamant de peste 200 de ani.

Rezervatia Glodeasa este un colt de rai pazit de copacii de peste 40 de metri inaltime, astfel fiind o locatie ce trebuie vizitata de cei care iubesc natura cu adevarat.

Obtine o priveliste de ansamblu asupra vaii – urca pe Varful Secaria

Dupa luni sau chiar ani intregi petrecuti in inima orasului, este posibil sa simti dorinta de nestapanit de a respira aer pur, putin rarefiat – dar mai ales sanatos, lipsit de poluarea Bucurestilor.

Pentru o asemenea experienta, dupa ce te cazezi in camerele calduroase ATRA, ar trebui sa te indrept spre pasul Secaria. Acesta te va introduce potecii care te poate duce la 1.149 de metri inaltime, pe Varful Secaria.

O plimbare de 40 de minute este de ajuns pentu a-ti oferi o imagine de ansamblu asupra intregii comune – cele doua sate, Tesila si Traisteni, Lacul Paltinu si barajul Valea Doftanei aferent si poate chiar si complexul ATRA pot fi vazute de pe Varful Secaria.

Poate nu esti un fan al drumetiilor si varfurilor de munte – totusi, pentru doar 40 de minute de mers pe jos rasplatite cu aer pur romanesc si o priveliste de vis, ar fi pacat sa spui nu!

ATRA Doftana – Cazare Valea Doftanei intr-un boutique hotel impresionant!

cazare Valea Doftanei

Cazare Valea Doftanei fix pe mal de lac – priveliste de neuitat!

Despre cazarea pe care ti-o putem oferi nu este nevoie sa spunem prea multe (poti afla informatii aditionale din celelalte pagini ale website-ului). Pe scurt, pentru a te putea bucura cum se cuvine de imprejurimi si de bogatia naturala a Vaii Doftanei, ATRA iti pune la dispozitie un boutique hotel inedit, situat pe malul raului, foarte aproape de Lacul Paltinu Valea Doftanei. Astfel, ai codri in spate si apa proaspata in fata.

Trebuie totusi sa mentionam ca fiecare dintre camerele pe care ti le putem pune la dispozitie are asigurata vedere catre lac – nu pierzi nimic!

Asadar, avand camere confortabile, premium asigurate, privirea trebuie sa ti se indrepte spre activitatile la care ai acces dupa momentul cazarii. Cateva dintre acestea sunt:

  • Barajul Doftana, aferent lacului Paltinu care te va face sa te simti mic-mic – totusi, acesta este inconjurat de natura si verdeata, pentru o experienta cat mai placuta;
  • Muntii Baiului – din nou, acele trasee si poteci muntoase asteapta sa fie descoperite. Sa parcurgi un singur traseu in Valea Doftanei nu este permis, mai ales daca nu este prima ta vizita aici!
  • Muntii Grohotis;
  • Baile Telega;
  • Situl arheologic din satul Traisteni;
  • Cariera de Calcar;
  • Cheile Urlatelului.

Acestea sunt, dupa cum le numim noi la ATRA, cateva colturi de rai care pot fi gasite in imprejurimi – mai exact la cateva aruncaturi de bat distanta de boutique hotelul ATRA, dar si de celelalte unitati si facilitati ATRA – putem oferi, in comuna Valea Doftanei, cazare in mai multe puncte de interes de-a lungul raului si Lacului Paltinu.

Pe langa acestea, orice pescar care decide sa petreaca un weekend cu familia la ATRA ar trebui sa-si pregateasca si lanseta pentru o dupa-amiaza de duminica relaxanta. Totodata, poti vizita si Poiana Ciucas Paltinu – sunt sanse mari sa intalnesti alti exploratori care sa-ti impartaseasca hobby-urile!

Daca preferi mai mult peisajele rurale, nu uita ca boutique hotelul ATRA este foarte aproape de zeci de gospodarii taranesti – daca doresti, putem pune la punct chiar si o vizita la stana pentru tine!

Cheia unei vizite la ATRA Doftana sunt experientele – aici vei simti, gusta si respira acel traditional romanesc, putin reinventat pe alocuri pentru a se potrivi obiceiurilor de astazi. Mai mult nu spunem, trebuie sa descoperi pe cont propriu!

Boutique hotelul ATRA il vei descoperi, fie ca vrei, fie ca nu – dar minunatiile Vaii Doftanei pot fi trecute usor cu vederea. Tocmai de aceea, echipa ATRA pune un foarte mare accent pe ceea ce se intampla in jurul complexului, cum ar fi:

  • Sedinte de explorare a lacului Paltinu intr-un caiac;
  • Drumetiile cu biciclete mountain bike sau electrice, dupa preferinte – imprejurimile ATRA sunt pline de poteci si drumuri;
  • Sedinde de explorare a lacului Paltinu intr-un SUP sau o barca electrica cu vizibilitate 360;
  • Adrenalina pura prin intermediul unui ATV puternic – sunt foarte putine obstacole pe Valea Doftanei;
  • Drumetii la pas, pentru toti membrii familiei;
  • Clipe de relaxare te asteapta dupa cufundarea intr-un hamac din complexul ATRA;
  • Nu in ultimul rand, locuri de joaca special amenajate pentru copii si ateliere de toate felurile pentru adulti – vino-pictura atrage foarte multi doritori!

Suntem mereu pregatiti sa oferim clientilor nostri experienta unica de cazare Doftana!

ATRA – Restaurant Valea Doftanei care iti poate oferi experiente de poveste!

restaurant Valea Doftanei

Descopera un restaurant Valea Doftanei cu preparate naturale, culese din batrani!

Evident, nu se poate sa incepi o aventura pe stomacul gol. Astfel, dupa ce te-ai cazat si ai avut parte de un moment de respiro in apropierea lacului Paltinu, te invitam intr-un restaurant Valea Doftanei de exceptie, al carui punct forte este meniul sezonier pus la punct de un exceptional bucatar, Chef Ionut Gagiu.

Da – ai citit corect! Restaurantul ATRA se mandreste cu posibilitatea de a oferi clientilor sai experiente culinare incredibil de variate, in functie de anotimp. Un weekend de vara petrecut la ATRA nu se poate compara cu unul de iarna – desigur, zapada si frigul nu sunt singurele diferente.

Asadar, daca iti planifici cate un weekend la ATRA in fiecare anotimp, ai sansa de a incerca fiecare preparat din oferta restaurantului nostru. Nu am glumit cand am spus ca ATRA, alaturi de Valea Doftanei, este o experienta cu adevarat unica!

Dar nu am terminat de spus povestea ATRA!

Preparatele ca preparatele, dar ingredientele? Ei bine, acestea din urma sunt proaspete la superlativ – exploatam la maximum locatia in care ne aflam si totodata sustinem producatorii locali. Mai exact, preparatele restaurantului ATRA au la baza ingrediente furnizate de fermierii, ciobanii si producatorii din imprejurimi, din comuna Valea Doftanei. Totodata, ne asumam responsabilitatea de a culege personal, din padurile care ne inconjoara, restul ingredientelor necesare.

La cerere, iti putem arata franturi din camara personala ATRA, plina de bunatati la pastrare in asteptarea iernii si clientilor care sunt in cautarea gusturilor de odinioara!

ATRA – Vila, resort si pensiune Valea Doftanei – Pentru orice ocazie!

pensiune Valea Doftanei

Pensiune Valea Doftanei cu activitati inedite si amuzante – relaxeaza-te intr-un hamac pe mal de lac!

Experientele ATRA nu se termina aici! Pe langa o pensiune Valea Doftanei de exceptie, iti putem pune la dispozitie si un resort sau dupa preferinte, Vila UNO. Astfel, ai cate un refugiu ATRA pentru fiecare perioada a anului sau eveniment.

Pensiunea noastra tip boutique hotel este perfecta pentru evadarile de weekend de la sfarsitul saptamanilor aglomerate, Resortul MIRA este ideal pentru vacantele mai lungi si in care ai nevoie de un loc ZEN sa-ti reincarci bateriile dupa o zi plina de drumetii (si de o cazare Valea Doftanei cu piscina), iar Vila UNO (o moderna cabana Valea Doftanei) reprezinta tot ce ai nevoie pentru un eveniment sau sarbatori alaturi de prieteni si familie – concept modern, imprejurimi rustice!

MIRA si UNO (cunoscuta drept casa de la rau Valea Doftanei) se afla la doar cateva minute de boutique hotelul ATRA Doftana. Ai astfel posibilitatea de a le viziona in timpul oricarei vizite la restaurant sau sederi intr-una din camerele clasice ATRA.

Nu uita si de o vizita la cheile Doftanei

cheile Doftanei

Cheile Doftanei sunt la doar o aruncatura de bat de Lacul Paltinu!

Foarte aproape se afla si cheile Doftanei, cunoscute mai bine ca „La Tocile”. Acestea se afla in apropierea lacului Paltinu si se intind pe o distanta de aproximativ 300 de metri.

Cheile Doftanei pot fi admirate din toate unghiurile – un drum trece fix printre cei doi pereti de piatra aproape verticali, in spatele carora se intind padurile din Valea Doftanei – un rau de verdeata, atunci cand este privit de sus.

Asta a fost tot – pentru moment!

Consideram acest articol introducerea perfecta pentru Valea Doftanei. Am spus destul pentru a-ti starni curiozitatea in privinta acestui refugiu traditional romanesc. Fie ca alegi ATRA sau nu, Valea Doftanei este caracterizata de libertatea de miscare – natura iti sta la picioare!

Pentru mai multe detalii privind activitatile pe care le poti incerca in imprejurimile boutique hotelului ATRA sau oferta noastra de cazare, nu ezita sa ne contactezi. Noi vom fi aici, in apropiere de Lacul Paltinu, in minunata Valea Doftanei. Poze sugestive si care sa te invite la noi gasesti aici!

Descopera
Atra

Simte, gusta si respira Valea Doftanei pe deplin alaturi de boutique hotel ATRA 

Articole asemanatoare: